Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 29 april 2009

Glassdebatt...

Johan försökte få igång en glassdebatt men får väl inse att min hemsida har för få läsare:(.

I helgen var jag i Skåne. I söndags åkte vi till stugan i Yngsjö. Grillade och njöt av det fina vädret. Tyvärr lite kallare vid kusten. På vägen från stugan och mot tåget stannade vi till på torget i Åhue och köpte glass. Får nog erkänna att Lejonet & Björnens glass har fått konkurrens hos mig. Ottos glass!! Mmmm..... En nygräddad våffla/strut med två kulor. Himmagjord (Peccanötsglass med kolarippel och minimarsmallows) och Mjölkchoklad/Päron (päronglass med mjölkchokladrippel). Ville att glassen aldrig skulle ta slut.....Mmmm.....

onsdag 22 april 2009

Härlig ledig dag

Idag har jag varit ledig. Mamma kom på besök och vi åkte till Universeum med syrran och barnen. Första gången jag var där. Mycket att titta på; hajar, apor mm. Vi käkade lunch i deras restaurang. Morotsbiffar med råris och dilltzaziki. Väldigt gott!

När vi var färdiga med regnskog och stora fiskar hade solen tittat fram. Vi körde till Lejonet och Björnen på danska vägen och köpte med oss glass. Den absolut godaste glass som finns!! Vanilj, italiensk choklad och jordgubb. Sen fikade vi på utemöblerna i syrrans trädgård. Mmmm....


Morotsbiffar med dilltzaziki och glass från Lejonet och Björnen.

tisdag 21 april 2009

Vardagspasta

Vad ska vi äta ikväll?! Ungefär den frågan ställer jag mig varje dag. Öppnar kylskåpet och hittar ungefär...ingenting!! Men ofta blir det jag lyckas slänga ihop väldigt gott. För man får väl berömma sig själv ibland?!


Igår tärnade vi bacon och stekte. "Schoppade" champinjoner, zuccini, purjo och vitlök och stekte med en stund. Delade och tog bort köttet ur några färska tomater och strimlade det yttre. Fräste detta med resten en stund på slutet.


Blanda med kokt Tagliatelle. Strö över färskriven parmesan och servera med Ruccola.



Mumsfillibaba!!

Rågsiktskakor

...eller brökaka som Johan gärna vill kalla det.
Sådana har jag iallafall bakat ikväll. Luktar gott och ser goda ut. Inte smakat ännu. Blir till frukost imorrn. Receptet hittade jag på Kungsörnens rågsiktspaket. Fyra stora kakor blev det.

tisdag 14 april 2009

Citronbiskvitårta

Påskhelgen har passerat. Spenderade helgen i Stöten. Skidåkning i underbart väder. Sol och väldigt många plusgrader. En ovanlig skidsemester. Är van vid minusgrader, kalla tår och gulashsoppa. Denna helgen var det utomhusafterski, svettigt och långa ljusa dagar. Helt underbart!

Johan passade på att fylla år och igår hade vi hans familj på mat och fika. Vi bjöd på Tacopaj och tomatpaj. Recepten är väl beprövade och finns här på bloggen samt ica.se och ara.se. Till fika hade vi förutom två sorters ballerina och Leilas havre och chokladkakor en citronbiskvitårta. Hittade receptet i Allt om Mat nr 6. Såg smaskig ut på bilden och var minst lika god i verkligheten. Då det bara blev en smal bit kvar så antar jag att gästerna tyckte det samma. Hittade inte cederolja i affären som det ska vara men gick absolut bra utan.

Med lite påskgodis som garnityr blev det en riktigt fin påsktårta.

400g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
Finfördela mandelmassan i matberedare (eller riv på rivjärn). tillsätt ägg och äggvita och blanda till en jämn smet.
Spänn fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i dm. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Låt svalna.

100g smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
rivet skal av en citron
1 tsk pressad citron
1 tsk cederolja
0,5 krm salt
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt gulorna en i taget. Rör i citronskal, citronsaft, cederolja och salt.
Bred krämen över tårtbottnen. Ställ i frysen ca 30 minter så den stelnar.

100g vit choklad lemon lime
1 msk rapsolja
gul hushållsfärg
Rivet citronskal till garnering (använd gärna zestjärn)
Bryt chokladen i bitar och smält den. Tillsätt olja och färg. Bred chokladen över kakan. garnera med citronskal.

Mumsfillibaba!!


måndag 6 april 2009

Stockholmshelg

Var i kungliga huvudstaden i helgen och hälsade på Bella. Trevligt! En liten shoppingtur på stan, middag hemma, utgång på Cliff Barnes och dagen efter en välbehövlig brunch på Kvarnen.

Det gick ingen nöd på en denna helgen heller....

Hej Apa!

I fredags var jag och syrran på konsert. Min julklapp från henne. Men vi började med middag på Hello Monkey. Sååå fantastiskt gott! Modern asiatisk mat gjord med kärlek!

Konserten med A Camp var på konserthuset. Skönt med sittplats en fredagkväll. Som förband var det Kristoffer Åström.

En mysig kväll med syrran.

torsdag 2 april 2009

Fredagsfika

Denna veckan är det min tur att fixa fredagsfika på jobbet. Vad är inte mer smaskigt och mer lättbakat än hederliga Chokladbollar!?

100g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk starkt kaffe

Rör samman allt till en smet. Rulla bollar och vänd dem i kokosflingor.


Mumsfillibaba!!