Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 31 mars 2011

Chiliplanta

Jag har väl egentligen sådär gröna fingrar. Men jag gillar blommor och att odla. Ligger nog i generna. Ärtskotten jag odlade för ett tag sedan blev ju jättebra och goda. För ett tag sedan såg jag hos Picki att hon odlat Chili förra året. Då jag hade en chilifrukt i kylen sprättade jag upp den och torkade fröna på hushållspapper några dagar. Sen satte jag dem i jord. Nu har det gått en månad och så här ser det ut. Verkar ta lite tid men jag har tålamod. Kör inte med den där växthuseffekten som Picki gjorde utan rakt ner i den hårda jorden, vattna och solljus. Ett experiment!

Lovar att fortsätta uppdatera denna spännande resa!!
***

onsdag 30 mars 2011

Färgglad pastagratäng med spännande svamp

Jag hade tre pastarättsalternativ i huvudet när jag planerade kvällsmaten idag. Carbonara, pasta med pastasås eller pastagratäng. Det föll på att jag behövde rensa lite i kylskåpet. Har bland annat haft en kruka med chimaysvamp stående som jag inte vetat vad jag skulle göra med.

Försökte googla på chimaysvamp men hittade inget. Det kanske inte ens stavas så!? Någon som vet? Men tror att det är en asiatisk svamp, japansk kanske till o med. Kanske är det en typ av pioppini!? Står i en kruka men utan jord. Bara att lyfta upp, skära av den nedersta "stocken" och dra isär svampen. Bryna i lite smör och krydda med salt och peppar.

Så blev det en gratäng med färgglad tricolorepenne, stekt bacon, purjolök, färsk tomat i tärningar, svampen, smörgåskrasse och chevréost smulad på toppen. På med lite salt, peppar och matlagningsgrädde. Skulle kanske skojjat till grädden, kryddat och krämat till den, men ville mest inte ha gratängen torr. Gratinera i mitten i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Servera med sallad. Och smaken?! Jo, det blev gott. Men inte så krämigt. Tror den blir bättre i lådan i morrn när den har gottat till sig.

Leif Mannerström gråter i TV. Fint tycker jag!
***

tisdag 29 mars 2011

Mat under bar himmel

I kväll har jag varit på Bokreleasemingel i Palmhuset som ligger i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Det var Michael som hade party för sin bok Mat under bar himmel. Håll utkik, köp och inspireras inför våren och sommarens utflykter.

Här kommer en bildkavalkad från kvällen med mat, bubbel, boksignering och fnitter med bloggvänner.

Palmhuset

Författaren Michael ser nöjd och glad ut!

Charlotta och Pernilla var också där

Många böcker att sälja och signera

Ljuvliga Spenatplättar fyllda med fetaostcreme och lufttorkad skinka

Små mördegsblommor med lemoncurdcreme och bär

Många var där och minglade

Charlotta lekte att hon var i ett tropiskt land och gömde sig bakom palmerna...

Självklart köpte jag minst en bok. Kommer att bli våren och sommarens bästa present. Fint personligt signerad. Tack Michael för en trevlig kväll och lycka till med boken!!

***

måndag 28 mars 2011

Gud, så pajigt!

Känns som det blivit mycket paj på sistone. Det är ju så gott och enkelt. Rensa lite kyl eller göra en gammal klassiker. Tog upp lite nötfärs från frysen i går morse och när jag frågade Johan vad vi skulle göra med den föreslog han Tacopaj. Det betyder ju även att han gör den. För det är hans grej. Jag bakade bröd, städade och pysslade. Helt plötsligt var maten klar. Och lika gott är det varje gång. Åt dock lite för mycket så det höll på att komma upp på yogan. Även lite kvar till idag. Sallad och salsasås till. Receptet har jag bloggat om flera gånger men här kommer det igen.

Deg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 msk paprikapulver

Nyp ihop. Förvara i kylen en halvtimma. Tryck ut i pajformen. Förgrädda i 15 minuter på 200 grader.
500 g nötfärs
1 påse taco kryddmix
1 burk creme fraiche
1 burk creme fraiche paprika chili (arla)
1 ask körsbärstomater
skivade jalapenos
riven ost

Fräs köttfärsen och tillsätt kryddmixen mot slutet och koka in. Lägg i pajskalet. Blanda creme fraichen och bred ovanpå. Halvera körsbärstomaterna och lägg ovanpå. Strö över riven ost. Grädda på 225 grader i ca 25 minuter.

Har ni inte testat så gör det! Kanske ett alternativ till fredagstacosen?! För nu är måndagen avklarad så nu går resten av veckan av bara farten!! I morgon är det skojigheter efter jobbet. Lovar att rapportera!!
***

söndag 27 mars 2011

Bärpaj med Pluracrunch

Så var det min tur för fredagsfika igen. Känns som det varit mycket choklad i vinter så nu var det dags för lite bär. Smultäcket gör ju att variera i all oändlighet och brukar sällan använda mig av recept. Smör, socker, mjöl och kanske lite havregryn. Nyp ihop och strö över bären.

I veckan drog Plura igång en ny omgång av hans underbara matlagningsprogram på TV3. God och lyxig mat blandat med musik, alkohol och kända gäster som öppnar sig. Underbart program tycker jag. I första avsnittet bjöd han på en Rabarberpaj. Tyckte att smulcrunchet lät så spännande med solrosfrö i så jag var tvungen att testa. Bytte ut rabarber mot hallon och blåbär.

Bärpaj med Plurachrunch

1 pkt fryst hallon och blåbär (ICA)
1 msk Maizenamjöl
1/2 dl Socker
100 g mjukt smör
2 dl Havregryn
1 dl Solrosfrön

Lägg bären i en pajform. Blanda med maizena. Nyp ihop smör med socker, havregryn och solrosfrön till en smuldeg. Smula över bären. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Täcket ska få fin färg.

På fredagsfikan fick de vaniljsås till och på kvällen när vi mumsade i oss resten hade vi vaniljglass till. Värm pajen och lägg vaniljglassen ovanpå så den smälter. Mums!!

Detta får bli bli mitt bidrag till Månadens sötsak tema frukt på bloggen Söta Saker. Ja, det är i och för sig bär men jag räknar det ändå...

fredag 25 mars 2011

Curryrisotto med Kycklingspett och stekt äpple

Fredag. Lööövly fredag! Känns som det är evigheter sedan vi hade en hemmafredag. Och det känns så skönt! Handla i lugn och ro (njae, lönefredag...), laga lite go mat och umgås med min kära sambo. Zappa runt på TV och somna alldeles för tidigt på soffan...

Köpte mig en fredagsbukett tulpaner i blandade färger och en stooor påse godis!!

Remsan bloggade i går om en maträtt hon blivit bjuden på hos en kompis. Receptet har jag sett i senaste numret av Buffé (3/11) och varit sugen på att testa. Fredagsmysrätten var spikad! Såklart några ändringar så här kommer min variant:

1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 palsternacka
1/2 grön zucchini
1/2 gul paprika
1 tsk curry
2 msk sweet chilisås
7 dl vatten
3 msk kycklingfond
riven parmesan
salt och peppar
1 citron
500 g kycklingfilé
1 tsk råsocker
1 tsk timjan
1 äpple
  • Skala och hacka lök och vitlök fint. Skala och skär morot och palsternacka i cm-stora bitar. Skär paprika och zucchini i lika stora bitar.
  • Bryn alla grönsaker i smör i en kastrull tillsammans med curry. Ska inte ta färg! Tillsätt ris och rör runt. Häll på sweet chili, vatten och fond.
  • Låt småkoka under lock tills riset är al dente, ca 20 minuter. Ska vara löst och krämigt.
  • Skär kycklingfiléerna på längden i smala remsor. Trä dem på spett.
  • Stek dem på svag värme runt om tills de är genomstekta. Krydda med salt, peppar, timjan och rivet skal av en citron.
  • Skala och klyfta äpplet i stora bitar. Låt dem fräsa med i slutet och strö över sockret och låt dem karamelliseras lite.
  • Rör ner en klick smör, citronsaft från en citron och riven parmesan i risotton och servera till kycklingspetten och äppelklyftorna.
Riktigt god rätt som passar både till vardag och fest. Snåla inte med curryn. Äpplena, som jag från början tänkt utesluta, blev pricken över i:et. Trodde inte Johan skulle gilla det med han mumsade glatt i sig.

Detta får bli mitt bidrag i Kalasgotts Månadens Utmaning Mars som är just Kyckling. Regler till utmaningen hittar du här. Många fina priser att vinna!!

***

torsdag 24 mars 2011

Gino

I helgen gjorde vi Gino. Det är nog en av världens enklaste desserter. Tag de frukter som finns hemma. Kiwi, banan, färsk ananas och mango hade vi som skars ner i mindre bitar. Strö över kokos och hackad vit choklad. Gratinerar på 200 grader i ca 20 minuter eller tills chokladen smält och fått lite färg.



Varm frukt, söt choklad och rostad kokos. En klick vaniljglass på toppen som smälter ner bland frukten. Supersmarrigt! Kanske ett tips inför helgen?! Har ni andra snabb-desset tips så får ni gärna tipsa om dem!
***

onsdag 23 mars 2011

Getostpaj med Salami

Hade egentligen tänkt laga något med kyckling ikväll men efter en dag på stan med kyckling till lunch så fick jag tänka om. Då kom jag på att jag läst något smarrigt recept på paj igår hos Mor-Mia. Kom ju inte ihåg exakt recept när jag stod i affären så det blev min variant Getostpaj med salami.

Pajdeg:
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Nyp ihop ingredienserna till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ den i kylen.

Fyllning:
1/2 Zucchini
2 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika
8 stora skivor salami med mycket smak. Jag hade Ventriccina pikante
2 tomater
75 g getost
ev riven ost
3 ägg
3 dl mjölk
oregano, salt och peppar

Skär zucchini och paprika i bitar. Bryn i smör i en stekpanna och tillsätt hackad vitlök mot slutet och låt den steka med hastigt. Lägg fräset i pajformen. Strimla salamin och lägg i. Skiva tomaterna och getosten och lägg ovanpå. Vispa ihop mjölk och ägg lätt tillsammans med kryddorna. Tänk på att salt lite eftersom osten och salamin är salt. Häll över äggstanningen och ev lite riven ost. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter tills pajen fått fin färg.

Servera med ruccola och balsamicocréme. Nä, salladen är inte smutsig. Det är svartpeppar.

Johan fäller ibland så himla roliga kommentarer. I dag när han satte sig vid bordet sa han (som vanligt när inte riktigt ser vad maten är) "och vad är det här nu då?!". "Jo", sa jag. "Det är en Getostpaj med salami". Och så rabblade jag upp allt som var i. "Vegetarisk då eller??". "Nä, det är ju salami i", sa jag. "Ja, men ingen kyckling eller så?! Inte så mycket salami så nästan vegetariskt". Eller hur?! Undrar om en vegetarian skulle tycka att det är vegetariskt?!:) Han är underbar min sambo!

Pajen var i allafall god och vi åt med god aptit båda två!
***

Vanlig frukost med plusmeny

Idag är jag ledig. Och solen skiner. Gatorna är sopade och det luktar vår. Ska snart ge mig ut på en promenad mot centrum. Ska fixa mig ett pass så jag är redo att åka utomlands vilken dag som helst. För i vårt liv brukar det vara snabba puckar när det gäller resor. Resten av dagen får vi se vad jag gör med. Har lite lediga vänner som jag hoppas få umgås med.

Blev ingen jättelång sovmorgon men skönt att vakna av sig själv. Långfrukost med nyhetsmorgon på TV och tidning. Blev gröt som vanligt men la till plusmeny i form av smörgås och kaffe. Nu står jag mig en bra stund. Leverpastej med smörgåsgurka och keso med smörgåskrasse. I gröten har jag alltid gojibär och linfrö. Ovanpå gröten kanel, russin, valnötter, skivad banan och mjölk.

Ha en skön dag!

tisdag 22 mars 2011

Spännade lax

I dag blev det lax till middag. Känns som min matlagning inte har varit så avancerad den senaste tiden så idag hittade jag ett recept som jag tyckte lät spännande. Och fisk kan man ju aldrig äta för mycket av. Glad om jag får till det en dag i veckan.

Receptet hittade jag i senaste numret av Buffé (3/11). Självklart blev det lite ändringar utefter vad jag hade hemma. Originalet hittar du i Buffé. Här kommer mitt:

Ugnsbakad Lax med Rostat Rotfrukstvete och fänkålsyohurt

2 portioner
2 dl matyoghurt
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk flytande honung
salt

Börja med såsen så den får stå och gotta till sig en stund. Stöt fänkålsfrön i en mortel och blanda med övriga ingredienser.


ca 400 g lax med skinn
saften av en citron
citronpeppar

Pressa citronsaften över laxen och låt den stå och marinera medan du gör salladen.

1 dl matvete
2 st morötter
1/2 röd paprika
1 stång salladslök
skal av en halv lime
1/2 msk dijonsenap
smörgåskrasse

Skala och skär morötterna i tunna stavar. Blanda med olja, salt och peppar. Rosta på 225 grader i tills de blivit mjuka. Rör om någon gång. Koka matvete enligt förpackningen. Strimla paprika och salladslök. Riv limeskal. Blanda matvete, morötter, paprika, salladslök, limeskal med senap. Klipp smörgåskrasse ovanpå.

Häll bort citronsaft så det blir torrt i formen. Höll på riktigt med citronpeppar. Baka laxen på 200 grader i ca 12 minuter tills den blir perfekt! Ska falla isär i skivor. Servera med Matvetesallad och fänkålsyoghurt.

Spännande smaker tyckte jag. Johan var lite tveksam till såsen. Inte så förtjust i fänkål tydligen (man glömmer sånt ibland....eller så förtränger jag då han gillar saker ibland som han säger att han inte tycker om.....). Men resten tyckte han var väldigt gott! Inte så komplicerad vardagsrätt som känns lite vardagslyxig och mycket gott!

I morgon är jag ledig! Ska bli riktigt skönt. Ska börja med en lagom sovmorgon...

***

måndag 21 mars 2011

Vårdagjämning - bye bye vinter!

I dag är det vårdagjämning. Dag och natt är lika långa. Betyder det att man får sova 12 timmar?? Eller skulle man gått och lagt sig tidigare då?!

Även om det blåst en del idag var det varmt och skönt, ca 10 plusgrader, när jag cyklade hem. Dagens vårtecken: tog av mig vantarna på cykelturen hem från jobbet. Har i och för sig tjocka vintervantar fortfarande men ofta kallt om händerna när man cyklar. Lekte lite när jag kom hem: Bye bye vinter!!, vinkar vanten från fönstret.

Till kvällsmat blev det inte hemmagjord pasta och hemmastoppad korv direkt. Men Barilla och Scan är perfekt att ha till hands ibland. Red Hot Chorizo var det bra drag i. Stektes i slantar och serverades med Rigatonipasta och sallad med bla. avocado, tomat och salladslök.

Massor av ketchup och senap. Johnnys söta senap ska det vara såklart!

söndag 20 mars 2011

Viltskavsgryta

Inte många knop denna söndag. Ganska skönt efter en intensiv fredag och halva lördag. Söndag är ju trots allt en vilodag! Johan zappar på Tv:n och jag surfar och inväntar kvällens yogapass.

Två lägenhetsvisningar har vi varit på idag. Den ena dyrare än den andra men stora, rymliga med bra läge. Ja, man blir mest deprimerad när man inser att man borde vara miljonär för att köpa en lya i denna stan....

Blev Viltskavsgryta till senlunch/tidig kvällsmat. Perfekt med ett skavpaket i frysen som går att variera i det oändliga beroende på vad som finns hemma. Idag blev det såhär:

1 pkt viltskav
2 st morötter
1 rödlök
1 gul paprika
1 röd paprika
2,5 dl matlagningsgrädde
ca 2 msk kinesisk soya
ca 3 msk sweet chilisås
salt och peppar
  • Lägg den frysta skaven i en varm stekpanna med smör. Dra av tinad skav och vänd biten hela tiden. Dra isär i bitar. Bryn och koka bort ev. vatten som blir då skaven tinar.
  • Skala lök och skär i båtar. Kärna ur och strimla paprikorna. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Bryn grönsakerna tillsammans med skavet.
  • Tillsätt matlagningsgrädde, soya och sweet chili. Smaka av med salt, peppar och ev mer av soya och chili.
  • Servera med Basmatiris och garnera med strimlad salladslök och cashewnötter.
Överstek inte grönsakerna. Ska vara krispiga och goda.

Snabb och enkel lat-söndagsmat eller vardagsmat.

***

lördag 19 mars 2011

Våren kom tillbaka

Snö igår och idag kom våren igen. Sol, klarblå himmel men fortfarande lite kalla vindar. På väg till stan i väntan på spårvagnen hittade jag dessa "videkissar". Vårtecken!!

Solglasögon på men halsduk och vantar mot kylan

Mamma och pappa var på besök i stan och vi mötte upp dem, syster och Ruben för en fika på Pour Bon. Blåbärsmuffins till mig.

Syster njuter av en Cappuccino och Ruben räknar sina pengar

Pappa tar stora bitar av daimbrownie

Mamma njuter av en kopp te

I kväll var tanken att vi skulle gått ut och käkat. Men efter personalfest igår och tidiga jobbtimmar idag var jag helt slut. Så vi bestämde oss för att stanna hemma och göra egna hamburgare istället. Eller... jag fick fixa "lull-lull" medan Johan stod för burgarna. Sen han fick en hamburgerpress i julklapp har det blivit hans uppgift. Kryddade dem med jalapenosalsa (typ), salt och peppar.

Jag gjorde en salsa med avocado, mango och salladslök. Tyvärr var inte mangon jättemogen så det blev inte så saftigt som jag tänkt. Men gott!

Ja, den där fotokursen förstår ni ju varför jag går. Suddiga bilder.... Det är det där med ljuset... Men burgaren var god. Taco-Friscobröd, sallad, tomat, rödlök, salsa och kryddiga burgare.

Vi insåg att vi borde hyrt en film. "Körslaget" och "Smartare än en femteklassare" var vad som erbjöds plus en hög med halvdåliga filmer och serier. Går nog o lägger mig tidigt ikväll.

torsdag 17 mars 2011

Exprimentkaka

Fortsätter veckan med lite experiment i köket. Efter helgens glasstillverkning blev det några äggvitor över i ett glas. Och det gör ju bara så ont att slänga ut dem. Så jag funderade och letade efter vad jag skulle kunna tänkas göra av dem. Bläddrade i Sju sorters kakor och hittade Silverkaka eller Äggvitekaka som det även kallas.

Jag vet ju egentligen att man inte bör experimentera för mycket när man bakar men kunde inte låta bli. Då det var lite färre äggvitor än i receptet så tillsatte jag ett helt ägg. Var inte jättesugen på citron som smaksättning så smaksatte med banan och lite choklad. Blev överraskande gott!

Banan och chokladkaka
100 g smör
4 st äggvitor
1 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 jättemogen banan
riven choklad
  • Smörj en avlång form och "bröa" med kokos.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Vispa vitorna till hårt skum med elvisp.
  • Rör ner sockret.
  • Blanda övriga torra ingredienser, äggulan, det smälta smöret, tunt skivad banan och mörk choklad hyvlad med potatisskalare. Rör försiktigt med en slickepott så smeten behåller fluffigheten.
  • Häll upp i formen och grädda på 175 grader i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en sticka så kakan är klar (inget klet fastnar på stickan).
Både sambo och kollegor tyckte att kakan var god. Kunde varit lite mer choklad. Att "bröa" formen med kokos är underbart gott då den blir lite rostad.

I kväll har jag gått första tillfället på grundkurs i att hantera en digital systemkamera. Så nu ska jag och min kamera bli lite bättre kompisar. Känns kul och spännande. Vi får väl se om ni kan se någon skillnad framöver!:)

I morrn är det inte bara fredag. Det är även personalfest på kvällen! Mingel på jobbet och sen buss till hemlig destination. Spännande!!
***

onsdag 16 mars 2011

Italiensk Köttsoppa

I helgen när jag var på ICA så hittade jag en ny receptfolder från Arla. Tycker de kommer alldeles för sällan och brukar alltid innehålla många härliga vardagsrecept. Hade gott om tid ikväll att tillaga vilket krävs då köttet blir bättre ju längre det kokar. Gjorde några få ändringar. Såhär blev det:

400 g högrev
2 stora schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
400 g zucchini
2 msk smör
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 liter kalvbuljong
2 dl ätt crème fraiche
2 msk pesto
riven parmesanost
  • Skär köttet i små bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn kött och lök i smör i en gryta. Rör i tomatpuré, salt och peppar. Strimla paprikan och häll i grytan. Häll på buljongen och låt koka ca 60 min. Minst!!
  • Tärna zucchini och låt koka med i ca 10 minuter. Tillsätt zucchinin och koka 10 min till.
  • Rör ner 1 dl crème fraiche och pesto. Låt koka upp.
  • Toppa med resten av crème fraicheen blandat med riven parmesanost.

God och lita annorlunda smak med pesto. Johan tyckte att den kändes gräddig trots att det bara var lite creme fraiche i soppan. Köttet blev så mört efter lååångkoket så det föll isär. Min gryta stor nog och puttrade i ca 2 timmar.

***

tisdag 15 mars 2011

Våren hälsar på

Tycker att våren är en underbar tid. Man blir så överraskad när det helt plötsligt blir 10 plusgrader och lika överraskad när det kommer snö.

I morse var det nollgradigt men ändå väldigt skönt. Det är en annan luft. När jag cyklade hem trodde jag det var 15 plusgrader och var nära att slänga av mig både mössa och vantar. Men visade sig att det bara var 5 grader. Solen värmer härligt! Man blir så pigg och glad! Cyklar gärna hela vägen hem med solen i ögonen!

Min mamma är så underbar! Gillar att ge presenter och tycker att alla speciella dagar ska firas (min sambo fattar inte det där med att fira namnsdagar....). På Alla Hjärtans dag satte min kära mamma över pengar på mitt konto så jag skulle kunna köpa mig en bukett blommor. Men just den veckan njöt jag av Johans kärleksbukett. Det var först i helgen som jag gick till blomsteraffären och köpte mig en bukett blommor. Tulpaner såklart med lite fina kvistar. Se så fina! Tack mamma!!

Nä, nu ska jag ut i det fina vädret. Blir en kort promenad till gymmet för ett pump-pass. I kväll blir det Pytt i panna, stekt ägg och rödbetor. Halvfabrikat. Nä, jag skäms inte ett dugg!!

***