Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 29 februari 2012

Skottdagen

Konstigt med en dag som bara finns vart fjärde år. Mest synd om dem som råkar vara födda denna dagen. Ett konstigt fenomen. Det tjatas om att man jobbar gratis denna dagen och att det är arbetsgivarna som vinner på det. Jag plockar ut föräldrapenning precis som vanligt!:)

Smakade på Kiwimarmeladen till frukost idag. I går när den var varm smakade den väldigt sött. I dag när den stått till sig och kallnat kom citrussmakerna fram bättre. Fantastiskt god marmelad! Hade den på Finn Crisp (såklart) med ost.



Ska man fria idag? Eller gäller det hela året? Fast jag är ju så traditionell av mig att jag väääääääntar på att min sambo ska fria. Han har ju dessutom informerat mig om att man får säga nej när man friar.

Oliver är nybadad och om en stund ska vi gå till BVC för mätning, vägning och vaccination. Sen blir det promenad. Termometern har redan tickat upp några grader sedan jag gick upp och enligt klart.se kan det bli 9 grader och soligt mitt på dagen här i Götet idag. Ja tack!

tisdag 28 februari 2012

Kiwimarmelad

Har ni sett hur billigt det är med kiwi just nu?! Jag älskar kiwi och är helt överlycklig! På min ICA har de kostat 1 krona styck nu i några veckor. Äter minst en kiwi om dagen. En på frukostgröten och i bland en till eftermiddagsmellis i smoothie eller på yoghurt. Nyttigt är det ju också. Full av c-vitaminer.


Så idén föddes att göra marmelad på kiwi. Min Rabarbermarmelad med ingefära börjar ta slut så dags för nytt kok. Går inte åt några stora mängder av marmelad så brukar endast göra en liten sats, typ en burk.



Kiwimarmelad
4 st kiwi
saft och skal av en citron
1 dl syltsocker
  • Dela kiwin på mitten och gröp ur halvorna med sked.
  • Tvätta citronen noga och riv skalet, gärna med ett zestjärn, och pressa ur saften. Blanda med kiwi och syltsocker i en kastrull. 
  • Koka upp och låt koka i ca 10 minuter på svag värme. Vispa sönder de större bitarna med en ballongvisp. 
  • Häll på varma burkar. Låt svalna och förvara kallt.
Kiwi och citronzest
Färdig marmelad

måndag 27 februari 2012

Broccoligratäng

Vilket skitväder det är idag! Jämfört med helgens väder då man trodde våren var på gång. Men idag är det vinter igen: grått, någon plusgrad och snöblandat regn. Brr.... Sådana här dagar vill man helst inte gå ut. Varit på stan en sväng och käkat lunch men Hanna och Edvin och om en stund ska jag sätta mig på cykeln för att ta mig till veckans yogapass. Blir gummistövlar från topp till tå!

Förra veckan när jag var hemma hos mina föräldrar damp Hemmets Journal (9/12) ner i brevlådan. Den hann knappt landa på köksbordet innan jag bestämde mig för att testa denna vardagsrätt till lunch. Perfekt lunchrätt i min smak. Lagom tung. Servera som den är eller med kokt potatis som vi hade. Skulle även kunna tänka mig att variera denna gratäng med lite mer smakrik ost nästa gång. Gorgonzola eller liknande.


Broccoligratäng men skink- och ostsås 4port
500g färsk broccoli
1 purjolök
400 g rökt skinka eller kassler i tärningar
5 dl mjölk
4 msk vetemjöl
2 dl riven lagrad ost
salt och peppar
  • Dela broccolin i lagom stora buketter. Skala stammen och skär den i bitar. Koka upp broccolin i saltat vatten ett par minuter. Skiva purjolöken grovt och låt koka med en sista minut. Låt grönsakerna rinna av i ett durkslag.
  • Smält lite smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och vispa ut. Späd med mjölken, lite åt gången och koka upp under omrörning ett par minuter. Tillsätt skinka och ost. Smaka av med salt och peppar. Rör tills osten har smält.
  • Lägg grönsakerna i botten på en gratängform. Häll över såsen. Gratinera på 225 grader i ca 10 minuter.
  • Servera med kokt potatis.

söndag 26 februari 2012

Ännu en helg har passerat...

Har varit en lugn helg. Mest gjort ingenting. Ätit, sovit, promenerat och umgåtts med lilla familjen. Vi har en son som är enormt gnällig just nu. Både ont i magen och tänderna skulle jag tro. Trösta, bära, amma, sjunga.... Att två små riskorn kan göra så ont.

Dagens promenad var solig. Trodde det var mer vår än vad det var och tog alldeles för lite kläder på mig. Frös lite den sista biten. Ingen söndag utan visning. En fin lya, bra läge och totalrenoverad. Nu hoppas vi att ingen annan är intresserad så vi kan få den för ett överkomligt pris.

När vi kom hem fikade vi på Ballerina Cookie. Smarriga men föredrar vanliga Ballerina eller hemmagjorda cookies. Dessutom tyckte jag att de var oförskämt dyra. Ca 26 kronor för ett paket med 8 st kakor.



I går kväll tittade vi på Melodifestivalen, åt mat, drack lite vin och somnade tidigt i soffan. Gjorde en favorit i repris: Kycklinglasagne. Har ni inte testat denna ännu så gör det! Så krämig och så god!! Receptet hittar du här. Till lasagnen gjorde jag en tomatsallad på tomat, rödlök, spenat, olivolja och balsamvinäger. Lite tryffelolja på det så blev det fest!

Krämig och god kycklinglasagne
Lite vin drack vi också. Ett riktigt hårdrocksvin: Motörhead Shiraz. Mest en kul grej. Inte det godaste vinet jag druckit. 
Är det rock ´n roll med napp?
Visst har det skrällt lite i årets mello? Roligt att det inte bara är favorittippade i årets final. Danny var väl självklar. Kul att Lisa gick vidare. Men Christer och Lotta känns lite grått. Perelli satsade nog lite för mycket. Tror att det blir Danny och Loreen som slåss om resan till Baku. Jag håller på Loreen!!

Ben & Jerry glassen orkade vi aldrig äta efter lasagnen igår. Blir förhoppningsvis till söndagsfilmen idag! För nu har jag längtat efter den många dagar.

lördag 25 februari 2012

Ännu en festlig snabb pasta

Tredje pastareceptet från Arlas senaste recepthäfte 1/12 blev det till fredagsmysmiddag. Denna gången med biff. Jag hittade rostas till bra pris på ICA som jag använde. Går lika bra med lövbiff, oxfilé eller biff. Var inte rädd för tryffeloljan. Tyckte det snålades lite i receptet så jag duttade på lite extra vid servering.  

Lovar - tog nog bara 10 minuter att slänga ihop. Som smaksättare var det senaste Årets Kock-creme fraiche med smak av karljohan, timjan och citron. Skulle kunna tänka mig att ha lite svamp eller paprika i såsen.


Pasta med biff- och svampsås
1 pkt färsk pasta (tagliateller) eller annan pasta
ca 300 g nötkött, tex rostas eller lövbiff
1 gul lök
salt och peppar
2 dl Arla köket creme fraiche gourmet karljohan, timjan, citron
1 dl vatten
1 msk oxfond
1 tsk olja med smak av tryffel
70 g babyspenat
  • Strimla köttet och hacka löken. Fräs köttet i smör och krydda med salt och peppar. Tillsätt löken och fräs tills löken blivit mjuk.
  • Tillsätt creme fraiche, vatten, fond och tryffelolja. Koka ihop 2-3 minuter.
  • Rör ner spenat och blanda med nykokt pasta.
  • Servera med färskriven parmesan.

Blanda allt i en skål
Servera med färskriven parmesan o lite extra tryffelolja
Vilken härlig dag! Termometern visade 9 grader när vi gav oss ut mitt på dagen. Blev en promenad till stan där vi mest strosade runt. Tog en stående fika utomhus, donut och kaffe. Mycket folk på stan: demonstrationer, fotbollsmatch, Horse show och helgflanerare som vi. Blev att vi promenerade hela vägen hem också. Så gott om friskluft idag!

I kväll stannar vi i soffan och sitter klistrade framför sista deltävlingen av Melodifestivalen. Ska bli spännande att se vad Perelli, Danny och Miskovsky har att erbjuda. Eller blir det ännu en skräll av någon okänd artist? Christer Sjögren och Lotta Engberg tycker jag verkar alldeles för klämkäckt. Blir en favorit i repris till middag. Ben & Jerry ligger i frysen och väntar:).

Grapefruktens dag

I dag är det grapefruktens dag. Lite nyttigare än fettisdagen och minst lika gott. Så denna soliga härliga lördagsmorgon fick vi sällskap av en blodgrape i klyftor till frukost. Även Oliver smakade lite.

Visste ni att en halv grapefrukt täcker dagsbehovet av C-vitaminer? C-vitaminer hjälper kroppen att ta upp järnet i maten och hjälper även till med fettförbränningen. Jag köper sällan grapefrukt men kommer nog göra det några gånger till innan säsongen är över. Så saftigt och gott!



fredag 24 februari 2012

Chokladkaka med polkagrisar

Tillbaka i götet igen efter en snabbvisit i skåneland i veckan. Har varit härliga dagar då jag bara umgåtts med min familj. Är grymt att vara föräldraledig och kunna göra sådana saker. Vanligtvis är man så styrd till helgerna och då är det så mycket man ska göra och tiden går alltid så fort.

Bonusen dessa dagar var ju att en liten sessa föddes och i dag har hennes namn offentliggjorts: Estelle Silvia Ewa Mary. Otippade men fina namn.

Lagat en hel del mat. För i skåneland går man sällan hungrig. Bland annat gjorde jag denna smarriga kakan. Jag utgick från Jennys recept men gjorde vissa förändringar. Det fanns en stor burk med polkagrisar som det behövdes lättas på (sorry lillebror). Här kommer mitt recept på denna mycket goda kaka.

Mintchokladkaka med Polkagrisar
200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad
100 g krossade polkagrisar
smör och ströbröd

Glasyr:
 100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk smör
100 g krossade polkagrisar
  • Ställ ugnen på 175 grader.
  • Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget.  
  • Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. 
  • Smält choklad i ett vattenbad. 
  • Rör ner chokladen, krossade polkagrisar de torra ingredienserna i smörsmeten. 
  • Smörj och bröa en springform. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 40 – 45 minuter. Grädda inte för länge. Den ska vara lite kladdig! Låt svalna.
  • Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad och blanda med grädde och smör. Rör till en jämn och blank kräm. Strö över krossade polkagrisar. Ställ svalt till servering.
Servera kakan med en klick grädde
Fredag idag och solen skiner. I förmiddags var vi på BVC och fick information om hur man ska ta hand om sitt barn om det råkar ut för en olycka. En virrig tillställning men trevligt att träffa andra mammor. Efteråt tog jag en liten promenad. Då hade solen försvunnit. Skulle köpa en bukett blommor som var från min fina mamma. Men blomsteraffären jag gått till hade för många trappsteg att dra vagnen uppför. Så struntade i blommorna. Sen gick vi till ICA för att handla till fredagsmyset. Insåg att jag glömt ICA-kortet hemma. Innebar att jag inte kunde köpa Ben & Jerry-glassen med den fina rabatten man skulle få. Suck! När jag kom hem tittade solen fram. Och då såg jag hur dammigt det var i lilla lyan. Så fram med dammsugaren och moppen. Usch, känner mig inte alls på strålande fredagshumör längre. Nä, nu längtar jag efter min fina sambo så vi kan fira helg. En helt oplanerad helg. Det är Passion för Mat-mässan men får se om jag tittar dit. Melodifestival blir det i alla fall imorgon.

Jag och Oliver önskar en trevlig helg

torsdag 23 februari 2012

Kunglig Kasslergratäng

Hurra Hurra!! En liten lill-sessa har kommit till världen idag! Oliver har redan tingat henne. Klart att hon ska ha en ordentlig man av folket!:)

Blir nog ingen prinsessbakelse idag men kanske lite av Polkachokladkakan vi smaskade på igår. Det får gå. Får se vad man kan snickra ihop till helgen...

Apropå av folket... Kanske varken festligt eller kungligt men idag bjuder jag på en smarrig Kasslergratäng som jag gjorde förra veckan. Liknande gratänger har jag ätit många under min uppväxt. Ris i botten, någon form av kött och grönsaker och sen en sås och lite ost på toppen. Denna är kanske lite modernare med getost och sweet chili men kassler är ju lite 80-tal.



2 portioner kokt basmatiris
ca 200g kassler
ca 200g champinjoner
2 vitlöksklyftor
getost
2,5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
ca 1 dl sweet chilisås
ca 1 msk death sauce

  • Lägg det kokta riset i botten. 
  • Fräs champinjoner i smör tillsammans med hackade vitlöksklyftor. Lägg Champinjoner, kassler och getost i skivor ovanpå riset. 
  • Vispa grädden hårt och blanda med mjöl och chilisås. Lägg ovanpå gratängen. Grädda på 225 grader i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg. Servera med sallad.

onsdag 22 februari 2012

Paj - snabbt och enkelt

Vi stod på ICA i söndags. Lite hungriga på väg på fika hos en kompis. Men vi var ju tvungna att äta något på kvällen. Dialogen lät ungefär såhär (som det brukar när vi bestämmer gemensamt):

Jag: -Vad ska vi äta ikväll?
Johan: -Vet inte.
Jag: - Paj kanske?
Johan: - Ja. Vegetarisk? Med fetaost, lite grönsaker. Och kanske lite kött?
Jag: -Jo. Vi har nog lite kassler i frysen. Feta har vi hemma. Lite grönsaker också. Vi behöver inte handla så mycket då.

Alltså. Paj är väldigt enkelt att slänga ihop efter vad man har hemma. Johan gillar vegetariskt men föredrar ett inslag av kött.

Vegetarisk paj med kött
Deg:
125 g smör
3 dl vetemjöl (eller andra mjölsorter)
2 msk vatten

Fyllning:
1 bit kassler i tärningar
1 bit feta
en bit purjolök
200g körsbärstomater
fryst bladspenat
fryst blandad svamp

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
fryst örtblandning
peppar
chilipulver
  • Blanda ihop ingredienserna till degen. Tryck ut i ett pajskal. 
  • Smula fetaosten i botten på pajskalet. Skär kassler i tärningar och lägg ovanpå.
  • Fräs svamp, bladspenat, purjolök och körsbärstomater i lite smör i en stekpanna. Lägg i pajskalet.
  • Blanda ihop äggstanningen och häll i pajen. Grädda på 200 grader i ca 30 minuter. Servera med sallad. 

Är i Skåne hos föräldrarna några dagar och hälsar på. I dag är det sååå tråkigt väder att man knappt vill gå ut. Så jag tror att vi håller oss inomhus. Äter, myser, pratar och umgås! Och mat blir det. Hinner knappt bli hungrig mellan varven. Ofta är det jag som "kockar" när jag är hemma med kallskänks-assistans från pappa. Han skalar potatis, hackar och slänger sopor:). Och betalar när vi är och handlar. Jag bestämmer vad vi ska äta och är chef i köket. Har det hur bra som helst!

tisdag 21 februari 2012

Semla eller pannkakor?

I dag har det väl inte undgått någon att det är Fettisdagen. Alltså - man MÅSTE äta minst en semla/fastlagsbulle. MEN! Det är även Internationella Pannkaksdagen.Titt som tätt tittar jag in på temadagar.se för att se om det finns något kul att fira. Insåg att jag missat både löpningens dag och nutelladagen i början av februari.


Hittade lite info om pannkaksdagen på temadagar.se Intressant!

"Pannkaksdagen kommer från början ifrån England, där man istället för semlor äter just pannkakor. Av denna anledning har de infört Internationella pannkaksdagen på samma dag som fettisdagen infaller.
I England arrangeras under dagen många olika pannkakslopp dagen till ära. Det går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen".

Min semla kommer jag att äta med mina föräldrar i skånerlandet som får besök av mig och Oliver några dagar. Pannkakorna spar jag till en annan dag! Nästa dag jag kommer att fira är Grapefruktens dag som är på lördag.

måndag 20 februari 2012

En ny gäst vid vårt bord





Oliver heter han. Vår nya gäst. Förut har han legat på en filt, i sitt gym eller i sin babysitter. Men nu sitter han stabilt i barnstol (med lite stöd runt om).Vi köpte stol på IKEA för några veckor sedan men inte packat upp den. Men i helgen har vi testat två gånger att sätta honom i barnstol när vi varit på olika ställen. Funkat kanon. Så nu får vi packa upp vår stol och välkomna honom till bordet.

Han ammar ju fortfarande och smakar bara lite mat i bland. Ingen riktig måltid ännu alltså. I dag har han smakat på lite banan och lite äpple. Yammi yammi! Det går ingen nöd på den här killen!

Vår nya gäst

söndag 19 februari 2012

Kycklinggryta med Chorizo

I fredags gjorde jag en himla go gryta med kycklingfilé och chorizokorv som vi hade över från vår tapaskväll. Korven var en "Chorizo spizy" från Ridderheims, ingen vanlig "grillkorv-chorizo". Önskar att jag hade någon krydda med lite rökig smak i men korven gav faktiskt bra smak. Till grytan hade vi råris och babyspenat.

Kycklinggryta med Chorizo
2 st kycklingfiléer
1 bit chorizo, 1-2 korvar
1 röd paprika
10 cm purjolök
chilipulver
spiskummin
paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 msk kycklingfond
400g krossade tomater
2,5 dl matlagningsgrädde
1 liten burk kidneybönor (zeta)
  • Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Skiva purjolöken. Fräs i olja.
  • Skiva korven och skär kycklingen i bitar. Fräs ihop med grönsakerna, tomatpuré och kryddorna en liten stund.
  • Häll på krossade tomater, grädde och fond. Koka ca 15 minuter.
  • Skölj av kidneybönorna och häll i grytan före servering.

Söndag kväll och helgen snart slut. Varit fullt upp hela helgen. I går var det fotbollsturnering med jobbet. Jag och Oliver var med och hejade på de två lagen under dagen. På kvällen var jag med på middag och fest. Trevligt! Idag har vi varit på två visningar (inget att ha tror jag), varit och fikat hos Pernilla och firat Leia som fyllde 1 år för några veckor sedan och köpt ny telefon. Så nu är jag med i matchen. Ligger ofta lite efter när det gäller teknik. Nu ska jag bara sätta mig in i alla funktioner.

lördag 18 februari 2012

Müsli

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Hemmagjord müsli är helt klart godast!! Johan är inte så förtjust i torkad frukt och de utan i butik är så torra och tråkiga. Eller dyra. Müsli äter vi mest på helgen och ibland äter jag det till lunch eller mellanmål i veckorna. Så enkelt att göra själv att man inte borde få köpa! Man tar vad man har, blandar på en plåt med lite kryddor och vätska. Rostar i ugnen och sen är det klart!

Goda grejer på hög
Rostat och klart
Använd havregryn som bas och blanda med övriga ingredienser efter önskemål direkt på en plåt. Blanda vatten, olja och honung och ringla över den torra blandningen. Blanda runt. Rosta på 200 grader i 10-15 minuter. Rör runt ett par gånger. Håll koll!! Det kan brännas snabbt!


Denna gången hade jag:
Fiberhavregyn
vetekli
linfrö
hackad sötmandel
kokos
solrosfrö
pumpakärnor
vit quinoa
kardemumma
kanel
vatten
rapsolja
flytande honung


Mild yoghurt med hallon och go müsli

fredag 17 februari 2012

En sån klassiker

I går gjorde jag en riktig klassiker som jag aldrig tror jag gjort förut. Rårakor med stekt bacon. Så enkelt och så gott! Rev skalad potatis grovt i matberedaren. Går lika bra att riva på grova sidan på rivjärnet men tar lite längre tid. Mycket smör i stekpannan. Klicka ut högar med riven potatis och platta ut med en stekspade. Krydda med salt och peppar. Tricket att få dem frasiga och goda är mycket smör!:) Servera med stekt bacon eller fläsk och lingonsylt. Gjorde även en tomatsallad till.

Rårakor på hög och stekt bacon
Så vad gör man som mammaledig hela dagarna med en fyramånaders Oliver? Jo, vi myser, sjunger och tränar. Tränar på att sitta, ligga på magen och rulla runt. Går sådär. Men vi tränar på det. Når sina tår, med lite hjälp, trots lite mage i vägen, och tycker att de är helt fantastiskt roliga. Framsteg i utvecklingen hela tiden och det är så roligt att följa!

Med lite hjälp går det...
I dag är det en underbar fredag. Solen skiner och lite snö och slask smälter bort hoppas jag. Har städat lite här i förmiddag och ska snart ge mig i väg på en promenad före lunch med några andra mammor. I kväll blir det På spåret-final och någon form av kycklinggryta.


Ha en underbar helg!

torsdag 16 februari 2012

Kärleksmiddag på en kvart

Denna pasta gjorde jag på alla hjärtans dag till mig och Johan. Gick verkligen supersnabbt att slänga i hop och var väldigt gott! Receptet kommer från Arla och det enda som jag ändrade på var att jag tog koriander i stället för persilja i gremolatan och hummerfond i stället för skaldjursfond i såsen. Gremolatan satte verkligen piff på rätten. Tog nog lite mer cayennepeppar vilket gjorde såsen lite hetare.

Färsk pasta med lax- och räksås
1 pkt (ca250g färsk tagliatelle)
300 g lax utan skinn i bitar
200 g skalade räkor
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
2 msk hummerfond (eller skaldjursfond)
0,5 krm cayennepeppar
1,5 msk majsstärkelse

Gremolata:
rivet skal av 1 citron
1 dl finhackad koriander (eller persilja)
2 finhackade vitlöksklyftor

  • Blanda ihop gremolatan.
  • Blanda grädde, vin, fond, cayennepeppar och majsstärkelse i en kastrull och koka upp. 
  • Tillsätt laxen och låt koka 2-3 minuter. Rör ner räkorna.
  • Servera med nykokt pasta. Strö över gremolatan.


Intervju

Kolla in intervjun med mig hos Eleonore på bloggen Fika med Eleonore. Kul grej!