Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 28 februari 2013

Färsk pasta med lax i hummersås

Så var det snart helg igen. Vi ska packa bilen och dra till Stöten på söndag. Ärligt talat tycker jag att det är nog med vinter nu men en skidsemester är alltid mysigt. Så när vi kommer tillbaka nästa helg får det gärna vara vår igen. Tack!

Tänkte tipsa om en enkel, god och väldigt lättlagad Pastasås med lax som jag tycker att ni kan bjuda någon ni tycker om på i helgen. Gjorde den första gången till förra årets Alla hjärtans dag. Då hade jag även räkor i också. Men det som är pricken över laxen i denna rätt är gremolatan. Så hoppa inte över den!



Färsk pasta med lax i hummersås
1 pkt färsk pasta , tex tagliatelle
400 g lax utan skinn i bitar
3,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl vitt vin
3 msk hummerfond
0,5 krm cayennepeppar
2 msk majsstärkelse

Gremolata:
rivet skal av 1 citron
1 dl finhackad bladpersilja
2 finrivna vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
3 msk olivolja



  • Blanda ihop ingredienserna till gremolatan.
  • Blanda grädde, vin, fond, cayennepeppar och majsstärkelse i en kastrull och koka upp. 
  • Tillsätt laxen och låt koka 2-3 minuter.
  • Servera med nykokt pasta. Strö över gremolatan.

måndag 25 februari 2013

Linsgryta med kalkon

I dag blev det en värmande gryta till kvällsmat. Jag gillar ju linser i både soppa och gryta. Dessvärre gillar inte min sambo det lika mycket och därför inte kvällens Linsgryta heller. Jaja, i bland måste man chansa. Inte ens den goda krämiga klicken på toppen gick hem. Så nu har jag lunchlådor för resten av veckan:).


Linsgryta med Kalkon
150 g rökt kalkon
2 stora potatisar
2 stora morötter
1 mindre purjolök
1 vitlöksklyfta
2 dl röda linser
1 tsk timjan
2 msk tomatpuré
2 tärningar kycklingbuljong
1 liter vatten
  • Skär kalkon i tärningar. Skala morot och potatis och skär i tärningar. Strimla purjolöken och hacka vitlöken. 
  • Fräs grönsaker och kalkon i smör i en kastrull ett par minuter. Tillsätt timjan, tomatpuré och linser mot slutet.
  • Tillsätt buljongtärning och vatten. Koka upp och låt koka ca 20 minuter, eller tills rotfrukterna känns mjuka. 
Till soppan gjorde jag en krämig röra på Smetana, hackade valnötter, hackad ruccola, salt och peppar. Väldigt gott, tyckte jag!:)



Fortfarande lite ont i bihålorna men känner mig mycket piggare och har jobbat idag. Väldigt seg förkylning måste jag säga....

Nu ska jag ta en kopp te. Lite frusen ikväll. Johan tar några mackor. Var lite hungrig....

söndag 24 februari 2013

Risotto con Salsiccia

Johan hostar, jag har ont i bihålorna och Oliver fortfarande hängig. Det var en riktigt seg förkylning för hela familjen. Men det går åt rätt håll. I morgon blir det jobb igen och hoppas att trycket i bihålorna släpper snart. Det är segt att gå hemma och jag blir väldigt rastlös!

Många tappar ju matlusten när de är sjuka, men inte jag. Vore ju fint att tappa några kilon snabbt och lätt  utan att behöva tänka på det.... I stället har vi lagat mat som går snabbt att slänga i hop men ändå är festlig i helgen. I fredags gjorde jag en lite annorlunda Risotto. Risotto förknippar jag ofta med skaldjur eller helt vegetarisk. Blev därför lite nyfiken när jag hittade ett recept med Salsiccia och mörk öl. Sällan jag använder färsk salsiccia. Är ju en fantastiskt god korv med mycket smak.



Risotto con Salsiccia
3 dl arborioris
300 g färsk Salsiccia
7 dl vatten
1,5 st oxbuljongtärning
3 st schalottenlökar
smör till stekning
3 dl mörk öl (tex. bayersk)
salt och peppar
1 knippe bladpersilja
1 dl riven parmesanost

Stekt salsiccia
  • Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
  • Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris i 1 msk smör i en gryta. Häll på ölet och låt koka in. 
  • Späd med den varma buljongen, lite i taget tills all buljong är slut och risotton är krämig, ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. 
  • Skär korven i slantar. Grovhacka persiljan, lägg undan lite till garnering. Stek korv och persilja i 1 msk smör i en stekpanna. Blanda ner korv, persilja och ost i risotton. Strö över persilja och parmesanost och servera.

Risotto con Salsiccia

fredag 22 februari 2013

Kassler med fruktsalsa

Hej hej från sjukstugan. Vet inte vad det var för baciller vi drog med oss från skåneland förra helgen men vi har varit sjuka mer eller mindre hela veckan. Hua! Hosta, snor, bihålor, halsont, nys, feber....ja, allt man kan tänka sig. Är det kanske det som kallas influensa? Vi burkar inte vara sjuka speciellt mycket med denna bacillen kunde vi inte motstå.

Jag har varit hemma från jobbet torsdag och fredag. Konstigt att hela familjen är hemma. Mysigt samtidigt som det är svårt att få någon ordentlig vila. Och sen ska nån fixa mat också. Har blivit enkla rätter som varma mackor, spagetti och köttfärssås, soppa mm. En kväll, i början av veckan, gjorde jag denna kasslerrätt som jag hittade inspirationen till på Ica´s hemsida. Det var den fruktiga salsan jag fastnade för och Kassler fanns hemma. Väldigt gott och vitaminrikt i förkylningstider.


Fruktig salsa

Fruktig salsa
2 apelsiner
1 banan
1/2 liten rödlök
curry
3 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
salt och peppar
  • Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Skiva bananerna.
  • Hacka rödlöken och blanda med frukten.
  • Blanda ner curry efter smak, olivolja, vinäger, salt och peppar. Rör runt och låt stå kallt till servering.

Färgglad tallrik

Kasslern skivade jag och stekte snabbt i lite smör. För att få det ännu mer färgglatt på tallriken kokte jag broccoli och rostade lite lila potatis. Purple majesty heter sorten och liknar klassisk blå kongo. Svängde även ihop en sås på grekisk yoghurt och sweet chili.

Ja, en god, fruktig, färgglad, vitaminrik och snabblagad vardagsrätt var det. Vet inte om vitaminerna hjälpte så mycket med det är tydligen bara en skröna ändå...

tisdag 19 februari 2013

Tigerkaka

Lite snorigt och förkylt för tillfället i vårt hem. Än så länge är Oliver piggast vilket kan var lite småjobbigt med två sega föräldrar. Jag har känt mig tillräckligt pigg för att jobba. Längtar mer än någonsin efter sol, värme och vår. Tycker att alla bakterier och virus kan gå och gömma sig nu. För vi är inte ensamma om att var snuviga i detta landet.

Förra veckan var det lite mer energi och jag bakade en kaka som jag bjöd mina kollegor på till Alla Hjärtans dag. Det tyckte jag att pojkarna var värda. Fick en hint om Tigerkaka så sagt och gjort! En kaka som jag aldrig bakat tidigare. Trodde det var vanlig sockerkaka som man blandade hälften med kakao men det var det inte. Tog receptet från Sju sorters kakor och det känns som det är originalet. Smeten blev lite fastare och därför svårt att få till en snygg marmorering. Men god vad den!




Tigerkaka
200 g smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 msk kakao
  • Smörj och bröa en avlång form.
  • Rör smör och socker poröst. Blanda ner äggen, ett i taget, under omrörning. Tillsätt mjöl, bakpulver och till sist mjölken.
  • Lägg hälften av smeten i botten på formen. Blanda resten med kakao och lägg ovanpå. Dra med en gaffel för att försöka få ett marmorerat utseende. (Tror det skulle kunna bli ett bättre mönster än mitt om man delat smeten i tre och varvat ljust-choklad-ljust).
  • Grädda i nedre delen av ugnen, på 175 grader, i ca 1 timme.

söndag 17 februari 2013

Pulled Pork på Vildsvin

Tillbaka från en helg i skåneland. Jag var ledig i fredags och vi kom i väg redan efter frukost. Lunch åt vi på Gröna hästen i Laholm. Är ni hungriga när ni passerar Laholm runt lunchtid så kan jag rekommendera detta hak. Har varit där några gånger nu och mycket bättre än alla hamburgerkedjor i världen som är det enda alternativet när man ska ha ett mat-stopp på vägen.

I Skåne har vi besökt lite vänner, familj, ätit och fikat. Ungefär som vanligt. Lika trevligt som mätt. På lördagskvällen åt vi Pulled Pork gjort på Vildsvin. Då vi var på vift hela dagen var det mamma och pappa som fick vakta ta hand om köttet under dagen. Jag fick äran att "gaffla" sönder köttet och fixa tillbehören. Väldigt lite jobb för ett väldigt gott resultat.

Lätt att dra sönder med två gafflar

Pulled Pork på Vildsvin
1 1/2 kg benfri fläskkarré i bit (Vildsvin eller Gris)
3 tsk salt
3 krm nymalen svartpeppar
2 gula lökar
1/2 vitlök
1 flaska barbequesås hickory (à 250 ml)

  • Sätt ugnen på 125°C.
  • Krydda köttet runt om med salt och peppar. Lägg det i en stekgryta med lock som tål ugnsvärme.
  • Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Lägg lök och vitlök runt om köttet i grytan. Häll på barbecuesåsen så det täcker kött och lök. Sätt på locket, låt köttet stå i nedre delen av ugnen 4–5 timmar, tills det är riktigt mört. Ta ut grytan och vänd köttet några gånger.
  • Dra isär köttet direkt i grytan med en gaffel så det faller isär och blandas med såsen.

Sönderdraget kött blandat med såsen

Köttet åt vi tillsammans med bakeoff mini-baguetter (eller hembakt ljust bröd om man har lust med det), salladsblad och grönsaker. Så enkelt, så gott och mycket smak!! Självklart går det att göra på "vanligt svin". Nästa gång ska jag testa att göra på nötkött. Någon som har ett bra recept på det så får ni gärna dela med er.

Pulled pork på Vildsvin i litet ljust portionsbröd

fredag 15 februari 2013

Kärleksdessert

I går var det ju alla hjärtans dag om det nu var någon som missade det. Vi åt lite gott och delade en flaska vin när Oliver somnat. Till dessert gjorde jag hallonpaj med vit choklad i hjärtformade portionsformar. Serverade ljumma med en klick vispgrädde. Gott!!


Ungefär såhär:
  • Lägg frysta hallon i botten av formarna.
  • Hacka vit choklad och strö ovanpå.
  • Smält ca 40 gram smör i en kastrull. Blanda ner 2 msk socker, 3 msk vetemjöl, 3 msk havregryn och lite kokos. Blanda till en smulig deg. Strö över pajerna.
  • Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills smulet fått fin färg.

onsdag 13 februari 2013

Grahamsrutor med äpple

I söndags bakade jag bröd och det kändes som det var evigheter sedan jag gjorde det senast. Säkert första gången i år. Tog ett recept från paketet med Grahamsmjöl. Grahamsrutor med äpple lät ju saftigt och gott!


Grahamsrutor med äpple ca 16 rutor
50 g jäst (1 pkt)
6 dl vatten, 37 grader
250 g grekisk yoghurt (eller kesella enligt receptet)
1 äpple, grovt rivet
1 dl linfrö
2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
ca 11 dl vetemjöl
  • Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen löst sig.
  • Tillsätt yoghurt/kesella, äpple, linfrö, salt och mjöl. Rör ihop till en deg, gärna 5 minuter i maskin. 
  • Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  • Smörj en långpanna, ca 30x40 cm, med smör och lägg i ett bakplåtspapper.
  • Arbeta ner degen i bunken och stjälp ut den i långpannan. Tryck ut över hela plåten och strö över lite grahamsmjöl. Skär rutor och nagga med en gaffel. Jäs övertäckt ca 30 minuter. 
  • Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

I morgon är det Alla hjärtans dag! Må vara ett kommersiellt jippo men jag tycker det är lite småtrevligt. Försökte lägga över middagsplaneringen på Johan som "ändå går hemma" men han ville inte riktigt ta det på sig. Så vi har hjälpts åt och ska nog få en god liite lyxigare vardagsrätt plus dessert. Till kollegorna har jag bakat en kaka:).


tisdag 12 februari 2013

Tjejmiddagen som äntligen blev av!!

Om man kan frossa i semlor en tisdag så kan man ha tjejmiddag en måndag. Med vin, god mat och goa tjejer. Jag hade gjort en Fiskgryta, Frida hade köpt med sig ett förbaskat gott vin och Ida hade gjort en dessert som var så grymt god som jag ska försöka mig på att kopiera någon dag.


Ida tackade inte nej till ett glas vin en måndag

Fiskgryta med chili/limeaioli och nybakat bröd

Nybakat bröd

Fiskgryta med fänkål och saffran
1 fänkål, strimlad
1 gul lök, hackad
2 morötter, i bitar
6-8 potatisar, i bitar
1 kuvert saffran
1 msk timjan
2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
2 burkar vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 msk hummerfond
800 g fisk i tärningar, tex lax och kolja
salt och peppar
  • Fräs alla grönsaker i olja i några minuter tills de mjuknat men inte tagit färg. 
  • Tillsätt saffran och timjan och fräs snabbt ihop.
  • Häll på vitt vin, krossade tomater, vatten, fond och buljongtärning. Koka upp och koka ca 20 minuter, eller tills potatisen känns mjuk.
  • Lägg i fisken och koka upp.
Jag tog den enkla vägen och köpte färdig aioli, smaksatt med chili och lime, i fiskvagnen. Så la jag den tiden på att baka bröd istället. Gjorde fusk-surdegsbaguetten som jag gjort så många gånger förut. Rörde i hop degen kvällen innan och bakade av under tiden som jag gjorde Fiskgrytan. Receptet på brödet hittar du här.

Så hade ju Frida köpt ett så fantastiskt gott vin!! Genom att bara titta på etiketten och flaskan såg det dyrt ut och smaken passade mig som fisken i soppan. Blev ju ännu bättre när hon berättade att den endast kostade 62:-, vilket fynd!!! Château du Cléray heter det. Spring och köp!




Så vad det ju desserten. Ur två plastlådor trollar Ida fram en dessert som vad det godast jag ätit på länge. Färsk Ananas som hon kokt i sockerlag med smak av chili, lime, rom och stjärnanis. Och till detta en kokoskräm och lite extra rostad kokos. Den där sockerlagen ska jag experimentera med någon dag. Receptet på kokoskrämen kommer från Pluras kök.

Kokoscreme
1 brk creme fraiche
3 msk kokosgrädde
2 msk kokosflingor, rostade
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
  • Blanda alla ingredienser och servera till ananasen.
Dessert från himmelriket

Nöjda och glada!

Nästa gång vi ska träffas har vi bestämt att göra Dumpings. Det ska bli gott och spännande!

Måste passa på att tacka för alla uppmuntrande ord från mitt förra inlägg (inte falukorvsinlägget...). Känner egentligen ingen press att jag måste blogga varje dag men det är ju så kul och vill så mycket! Skönt att veta att ni finns där!:)


Istället för semla...

...ugnsbakad falukorv. Inte dumt det heller!! (testar att blogga från mobilen)

söndag 10 februari 2013

Verkligheten har kommit i kapp mig!

Man kan nog säga att verkligheten har kommit i kapp mig nu. Jag jobbar heltid, har en 16-månaders son som kräver mycket uppmärksamhet, en sambo som man vill ge all uppmärksamhet man kan när man är hemma samt ett nytt större hem som det finns mycket att fixa med. Alltså finns det inte längre så mycket tid för att laga mat, än mindre fotografera den och allra minst blogga om den. Det har ni kanske märkt.

Men äter gör vi och det är ingen hämt-mat men väl gamla beprövade recept. Inte fel det heller. I fredags tex. åt vi Tacopaj. Vi körde efter Arlas recept som vi brukar. Egentligen är det Johan som ska göra den men jag jag fick äran denna gången.

Tacos på fredag!?
I går efter en tur på diverse möbelvaruhus, sportaffärer mm gjorde jag en annan klassiker till kvällsmat: Parmalindad Balsamicokyckling. En sån rätt som jag gjort många gånger och varierar varje gång. Linda kycklingen med bacon eller lufttorkad skinka, använd olika kryddor i såsen men grunden är kyckling, parmaskinka, grädde och balsamvinäger. Denna gången kryddade jag med timjan. Originalreceptet hittar du här (även denna från Arla).

Gjorde en god sallad med ruccola, tomat, selleri, valnötter och rödlök på toppen som jag masserat och marinerat i citronsaft en liten stund. Så gott!


God sallad

Dukat bord och vin i glasen
I går kväll var det ju Melodifestivalen och vi satt klistrade. Men vilket uselt startfält det var!! Det var ju först när Sean Banan studsade in på sen som det började likna nåt. Det var inte ens någon spännande upplösning eftersom man förstod att Bananen skulle gå till final och resten komma sist.:)

Men lite gott hade vi att snaska på till spektaklet. Jag hade gjort Chokladmousse från Kockens Italienska desserter. Testade ju Panna Cotta för ett tag sedan och moussen var mycket bättre. "Pimpade" den lite med frysta hallon, lakritsströssel och chokladsås. Och lite Bridgeblandning till det!

Lite gott till Mello

Ja, så har vi haft det i helgen. Har även sytt två gardiner, fått upp lite nya lampor och sorterat gamla CD-skivor mm. Men någon bokhylla har vi inte hittat så det får stå några flyttlådor i ena hörnet ett tag till... Nu är det dags för ny säsong av Brottet på TV. Älskar dessa danska serier!

torsdag 7 februari 2013

Kycklingpasta med fänkål och citron

I kväll skulle jag haft tjejmiddag med kollega och fd kollega. Ätit god mat, druckit lite vin och skvallrat om personalfesten som vi var på i fredags. Men kollegan Ida blev sjuk så vi ställde in. Johan hade fixat bort sig själv på fika hos en kompis så han skulle slippa höra allt tjatter så nu sitter jag här själv. Inget vidare på TV så passar på att blogga och surfa lite.

Maten jag skulle bjudit tjejerna på lagade jag till oss istället. En god kycklingpasta som jag hittade receptet till hos Helena - Bara en kaka till. Passar både till vardag och fest tycker jag. Snabbt att laga och inte så många ingredienser. Johan brukar inte vara så förtjust i fänkål men det slank ner ändå.


Väntar på att maten ska bli klar
Kycklingpasta med fänkål och citron
pasta för 4 portioner
500 g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
250 g körsbärstomater
1 citron, skalet
2 msk kycklingfond
2 dl vispgrädde
1 dl pastavatten
riven parmesanost
salt och peppar
  • Koka pastan, häll av allt vatten utom 1 dl.
  • Skär bort den grova stocken i fänkålen och strimla den fint. Skala och hacka vitlöken grovt. Fräs vitlök och fänkål i olja någon minut i en stekpanna.
  • Halvera körsbärstomaterna och fräs dem med fänkål, vitlök och citronskal. Krydda med salt och peppar. Häll över på en tallrik och ställ åt sidan.
  • Strimla kycklingen och fräs i stekpannan. Häll på pastavatten, grädde, fond och låt puttra några minuter. Ös ner grönsakerna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda med pastan och lite riven parmesan. Servera med mer parmesan, nymalen svartpeppar och nykokt broccoli.

Krämig pasta med varma grönsaker
Broccolin fick jag ha för mig själv....

Lilleman tyckte parmesanen var roligast

Nytt datum bokat för tjejmiddagen på måndag. Redan börjat spåna på ny maträtt. Lutar åt någon pastarätt...

tisdag 5 februari 2013

Porterstek på Vildsvin med Pressgurka

I dag drog vi till IKEA efter jobbet för att se om vi kunde hitta nån snygg/bra/praktisk bokhylla. Vi börjar bli trötta på att ha flyttkartonger med böcker och CD-skivor i ena hörnet i lägenheten. Det blev ingen hylla men väl tyg till gardiner, lampskärmar och lite annat smått. Vi åt även kvällsmat i restaurangen. 39:- för Biff lindström var helt ok!

För ett par helger sedan var det lite festligare. Jag gjorde Porterstek på Vildsvinsstek - en riktig festmåltid. (även detta) Receptet hittade jag hos Mårtensson men gjorde några förändringar då Johan inte är så förtjust i torkad frukt mm. Men ångrar det lite för jag tror att det blev lite mindre smak. Men kött och sås blev väldigt gott ändå.

Steken serverades uppskivad  med mos på potatis och palsternacka. En klick gelé, som jag tyvärr inte gjort själv, och pressgurka! Pressgurka ska jag göra oftare!!! Det är ju så gott!! Skulle kunna laga en rätt som passade till Pressgurka bara för att få äta det... Vad äter ni helst till pressgurka?



Porterstek på vildsvin 
1 kg vildsvinsstek
1 tsk timjan
4 pressade vitlöksklyftor
5 st krossade enbär
1 skivad lök
1 grovt slantad morot
50 cl porteröl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
2 dl vatten
½ dl kinesisk soya
  • Gnid in steken med salt, peppar, timjan, vitlök och enbär.
  • Bryn steken runt om i en stekgryta. Tillsätt lök, morot och all vätska.
  • Låt steken puttra under lock ca 40 min eller tills innertemperaturen på steken visar 68-70 grader.
  • Vira in steken i aluminiumfolie och låt den vila 15 min. Gör under tiden såsen.
Sås
Spadet från koket
2 dl grädde
maizenaredning
  • Sila ner spadet i en gryta och låt det koka ner ca 15 minuter (jag tyckte det blev väldigt mycket sås och skulle nog använda hälften av spadet men lika mycket grädde)  tillsätt grädde och red av med maizena.

Pressgurka
1 gurka
3 krm salt
2 msk ättika
1 dl vatten
4 msk strösocker
1 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja
  • Hyvla gurkan med en osthyvel. Blanda med salt och lägg i en skål med tyngd över. Låt stå ca 30 minuter.
  • Blanda ihop salt, socker, ättika, vatten och vitpeppar till en lag. Rör tills sockret har löst sig. 
  • Häll av vattnet från gurkan och blanda med ättikslagen. Blanda ner persiljan och låt stå i 30 minuter och dra före servering.


måndag 4 februari 2013

Lasagne och yellow till mello

I lördags hade vi bjudit hem Hanna, Eskil och Edvin för lite mat och Melodifestival (för nu sitter vi ju bänkade framför detta underbara spektakel kommande lördagar!!!). Nu när både jag och Hanna börjat jobba så är det svårare att få till våra träffar. Ni som har hängt med på bloggen vet ju att vi träffades ofta under förra året för god mat, god fika, barnvagnspromenad och lek med grabbarna.

Jag bestämde mig för att bjuda på lasagne från ett recept som jag hittade hos Mårtenssons, receptet kommer ursprungligen från Jamie Oliver. Och står det att det är den godaste lasagnen någon någonsin ätit så kan jag inte låta bli att testa. Och god var den. Dessutom utbrast Eskil att det var den snyggaste lasagnen han sett. Bra betyg!:)

Före gräddning

Efter gräddning

Lasagne
1 pkt bacon
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
2 tsk torkad oregano
800 g blandfärs
2 burkar krossade tomater
salt och svartpeppar
1 kruka färsk basilika
lasagneplattor
ca 150 g parmesanost, riven
6 dl crème fraiche
2 st tomater, skivade
  • Skär baconskivorna i små bitar och fräs med oreganon tills baconbitarna får fin färg.
  • Lägg i grönsakerna och stek tills de mjuknar och får lite färg, ca 5-10 minuter, rör om då och då under tiden.
  • Rör ner färsen, bryn snabbt och häll i de krossade tomaterna.
  • Fyll den ena tomatburken med vatten och slå det i grytan, salta och peppra ganska generöst.
  • Ta bort bladen från basilikan, finhacka stjälkarna och tillsätt dom i grytan.
  • Låt såsen koka upp och sedan puttra under lock i 1 timme, rör om då och då.
  • Ta av locket och koka ytterligare 30 minuter, rör om då och då. Strimla hälften av basilikabladen och lägg dem i grytan. 
  • Blanda samman crème fraiche och 2/3 av osten.
  • Smörj en ugnsfast form och bred ut en tredjedel av köttfärssåsen i botten, lägg på ett lager av lasagneplattor och bred en tredjedel crème fraiche på.Bred över ytterligare en tredjedel köffärssås, lägg på lasagneplattor och sedan crème fraiche. Kör på ytterligare ett varv och avsluta det hela med crème fraicheröran.
  • Lägg på tomatskivor, några basilikablad och strö till sist över parmesanost.
  • Täck formen med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen på 200 grader, först 30 minuter med folie sen ca 10-20 minuter utan. 


Oliver fick visa sitt rum för Edvin och de röjde runt bland alla leksaker. Trötta slocknade de precis innan Melodifestivalen drog igång. Hanna hade gjort dessert som vi fikade på - Moussetårta med vit choklad och passionstäcke. Söt, krämig, syrlig och god!

Yellow till mello!:)

Och Melodifestivalen då.... Tja, jag tippade ganska bra på vilka låtar som skulle gå vidare men hoppas på lite starkare startfält kommande veckor. Men jag tror David Lindgren ligger ganska bra till...

söndag 3 februari 2013

Tantigt värre!

Ja, nu trodde ni kanske att jag gått under helt, lagt ner bloggen och blivit tant på heltid. Nä, bara kommit lite annat mellan. Personalfest, mellobjudning, kyrkbesök och våffelfika till exempel. Så jag har helt enkelt inte hunnit. Men mat har vi ätit och det finns underlag för många trevliga blogginlägg.

Först ska jag berätta vad jag gjorde i torsdags. Vi var några bloggvänner som träffades i Tant Russins nya härliga lägenhet. Som vanligt var det knytis och kvällen tema var självklart "Tant". Vissa förklaringar var långsökta och andra självklara. Men allt som dukades fram på bordet var väldigt gott!

Pernilla, Charlotta och den minsta tanten Ofelia

Johanna, Åsa, Kim och Rebecka stökar i köket
Bordet dukades upp med en massa läckerheter - Linssoppa med morot, Grönkålspaj med ädelost, Bretzels, Quinoapuckar, Mandelbollar med saltgurka. Och som vanligt var allt väldigt gott och det var mycket mmm.... och ahh..... runt bordet. Mina bidrag till kvällen blev Grönkålspaj med ädelost och Schackrutor.



Mandelbollar med saltgurka, quinoapuckar och grönkålspaj med ädelost
Grönkålspaj med ädelost 

Pajdeg
75 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl kesella (10 %) 

Fyllning
200 g strimlad grönkål eller fryst grönkål (200 g färsk motsvarar 250 g fryst)
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
2 ägg
1 dl kesella (10 %)
1 1/2 dl mellangrädde
salt och peppar
140 g ädelost

  • Pajdeg: Arbeta ihop matfett, mjöl och kesella till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten på degen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet ca 10 minuter mitt i ugnen på 200 grader.
  • Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs lök och grönkål i en stor stekpanna med matfettet 5-10 minuter på medelvärme. Krydda med peppar. Låt svalna.
  • Vispa ihop ägg, kesella och grädde i en bunke. Krydda med salt och peppar.
  • Lägg grönkålsfräset i botten på pajskalet och smula osten över. Häll på äggstanningen försiktigt. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter.
  • Strö hackade valnötter och ringa flytande honung över pajen vid servering.
Lins- och morotssoppa och Bretzels med "Starke Hans"-senap

Vad är inte tantigare än Småkakor?! Det var vi flera som gick på det temat. Jitterbuggare, Ambrosiakaka, Mandelmusslor och Schackrutor.


Småkakor
Schackrutor
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g rumstempererat smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljpulver
  • Arbeta ihop smör, vetemjöl och strösocker. Dela degen på mitten.
  • Blanda ena hälften med kakao och andra med vaniljsocker.
  • Rulla två jämntjocka rullar av varje färg. Lägg en ljus bredvid en mörk och sedan en ljus ovanpå den mörka och en mörk på den ljusa (inte så krångligt som det låter, Charlotta:)).Tryck till lite. Låt ligga kallt i ca 30 minuter. 
  • Skär skivor som är ca 1/2 cm breda. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. 
  • Grädda på 200 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på plåten.

Underskattade ljuvliga småkakor