Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 15 juni 2014

Räkcheesecake och ett bubbligt sommarvin

Sitter och sippar på lite bubbel såhär på kvällskvisten. Fick några piccoloflaskor med Mia Moscato hemskickat för att testa. Ett sött, men ändå friskt, bubbel från producenten Freixinet. Riktigt somrigt och passar fint till sommarens desserter med tex. fläder och jordgubbar. Perfekt med en piccoloflaska med skruvkork att packa med på picknicken men finns även som helflaska.


Bild: Pretto PR

Vilken helg det har varit! Ännu en med strålande solsken. Var ju ledig även i fredags så det blev långhelg. I går hade vi "Knytte"-avslutning med korvgrillning och idag har vi varit på 3-årskalas. Plus lite fika, glassätning, matlagning, löptur och fotbollstittande. Ja, jag har inga sömnsvårigheter när jag väl lägger huvudet på kudden. Bara lite svårt att komma till ro på kvällen när det är strålande solsken till 23!!

Men....snart är det midsommar och vädret kommer garanterat bli sämre och de ljusa kvällarna blir nu färre. Det är bara fakta. Hoppas verkligen att vi får ha fin sommar ett tag till.

Midsommar kommer vi som vanligt fira i stugan i Skåne. Pratade med mamma i kväll och hon var helt lyrisk över hur härligt det var där nu och det får mig att längta ännu mer. Det blir ett lugnt firande med familjen, god mat och förhoppningsvis ett premiärdopp i havet (hög tid för det).

Tänkte tipsa er om en Räkcheesecake som vi åt på årets Påskbuffé. Vi är några i familjen som inte gillar sill så därför är denna typen av bufférätt uppskattad. Jag har gjort lite olika genom åren. Receptet till denna tårta hittade jag på Jennys Matblogg. Det var mamma som gjorde den och jag som dekorerade och pyntade på plats. Riktigt krämig, len och god.

Krämig och god Räkcheesecake till Midsommar

Räkcheesecake
Botten:
250 gram Kavring
100 gram smält smör

Fyllning:
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
  • Mixa brödet i mixer. Smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. 
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. 
  • Rör ihop creme fraiche och philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten och vänd sedan ner finhackad dill, citron och rom. Smaka av med salt & peppar.  
  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
  • Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

3 kommentarer:

Brittas mat sa...

Så god den ser ut och så snygg. Den ska jag nig testa till vårt premidsommarfirande på onsdag. Kram och glad midsommar!

Mårtenssons kök sa...

Miavinet är verkligen riktigt gott, ett av våra favoriter faktiskt (passar fint till ost kan vi ju tipsa om)
Hektiska dagar och kvällar, det blir alltid så i maj känns det som Avslutningar och sommarfester avlöser varandra. Inte konstigt att du somnat sött:)
Räktårtan låter väldigt smarrig, även om vi är sillälskare så äter vi väldigt gärna skaldjur också.

Håller tummarna för en fin sommarvecka och helg, fast ju st nu så säger utsikterna lite annat...:(

Remsan sa...

Det är alltid gott att bjuda på lite annat till midsommar än bara sill. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska bjuda på ännu, men då jag måste utesluta gluten, mjölk, soja och havre pga allerigier så är det lite trixigare.
Jag har testat en liknande variant av skaldjurstårta, men till påsk. Måste passa kanon på midsommarbordet.
Hoppas det blir fint väder så det där premiärdoppet blir av! Kram.