Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 7 november 2014

Kalkon Tikka Masala

Fredag. Sambon är på vift och lilleman somnade till slut. Jag har ätit rester från gårdagens Kalkon Tikka Masala och sitter nu med datorn i knät, Skavlan på TV och mumsar på hallonchoklad och dricker en folköl. Folköl låter ju lite sunkigt men fick syn på en Frosty Bulldog Seasonal Ale från Gotlands Bryggeri när jag var och handlade och hade svårt att låta bli. Kändes lite lagom denna fredagen.

Övriga helgplaner blev hastigt och lustigt ändrade. Hade sett fram emot en tjejhelg med en vän som bor i Stockholm som jag träffar alldeles för sällan. Vi hade bokat denna helgen sedan länge men idag meddelade hon att hon hade blivit sjuk. Buhuuu..... Bara att hitta en ny helg. Typ nästa år....

Indiskt är mer poppis hos sambon än thai och då funkade denna gryta fint. Enkel att svänga ihop med enkla ingredienser och kryddor som finns i de flesta kryddhyllor. Jag använde kalkon men funkar fint med kyckling såklart!

Trevlig helg!

Kalkon Tikka Masala
ca 800g kalkon i strimlor (eller kyckling)
2 st gula lökar
1 röd paprika
3 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk kanel
1 tsk koriander
4 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
500g krossade tomater
2 dl vispgrädde
salt och peppar
  • Blanda alla torra kryddor.
  • Skala löken och dela den på mitten. Skiva den tunt. Kärna ur paprikan och strimla den. Fräs på medelvärme i smör/rapsolja så den blir mjuk.
  • Tillsätt kalkon, kryddor, riven/hackad vitlök och ingefära. Låt fräsa ihop under några minuter. 
  • Tillsätt krossad tomat och grädde. Smaka av med salt och peppar och låt puttra i en kvart.
  • Servera med ris och en sval yoghurtsås enligt receptet nedan.

Yoghurtsås
3 dl matyoghurt 10%
1 msk riven ingefära
2 msk hackad mynta
  • Blanda alla ingredienser och låt stå kallt till servering.


3 kommentarer:

Kim sa...

Man ska aldrig underskatta en god folköl! Speciellt till kryddig mat.
Indiskt verkar vara inne nu i höst :)
Fortsatt trevlig helg - trots att den inte blev som tänkt...

Remsan sa...

Jag dricker väldigt lite öl, men när jag tar en ibland så blir det oftast , håll i dig, en alkholfri eller en lättöl.
Tikka masala är alltid gott. Ja, all indisk mat oftast!

Livsnjutarnas Gourmetkök sa...

Kanske en maträtt vi skulle våga oss på nu när vi äntligen trotsat våra "fördomar" vad gäller smaken av indisk mat och tillagat lite indiskt själva. ;)
Tråkigt med så snabbt ändrade planer när man sett fram emot det så länge. Ha en fin kommande vecka! :)