Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 25 november 2014

Morotsfrallor och en utmaning

I dag har jag strykt och hängt upp julgardinerna. Jag har även bytt kuddfodral på kuddarna i soffan till lite juligare färger. Är jag på väg att verkligen gå "all in" i år? Ska bara leta upp kartongerna med julpynt i förrådet så ska det nog pyntas. Men det får det bli senare i veckan.

I helgen bakade jag saftiga och goda Morotsfrallor. Jag gick emot trenden att julbaka och väntar lite till även med det. Bröd går alltid åt och ganska enkelt att baka. Oliver hjälpte som vanligt till att smula jästen med peltorkåporna på. Roligt att ha med honom på lite äventyr i köket. Receptet kommer från tidningen Hembakat.

Morotsfrallor ca 16 st
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1–2 morötter
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
1 ägg
sesamfrön
  • Skala och riv morötterna fint.
  • Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om. 
  • Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  • Rulla ca 16 runda bullar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  • Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på plåten
 
***
 
Jag fick en utmaning av Malin som driver bloggen Malin´s Diner och även driver den mysiga inredningsbutiken Annie´s Stuga i Glommen. Utmaningen går ut på att jag ska svara på fem stycken frågor och sedan skicka vidare till andra bloggare. Jag skickar vidare till tre bloggar på M: Matrepubliken, Mat och Odla, och Matsafari

1. Vilket livsmedel kan jag inte leva utan?
Oj.... Ägg är ofta en räddare i nöden till vilket mål som helst. Kokt på smörgås med tomat, majonäs och rödlök eller som omelett till frukost eller snabblunch. Mättande, varierande och gott!

2. Godaste efterrätten?
Efterrätter är något jag sällan tackar nej till och väljer gärna något maffigt med choklad.

3. Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
Hade jag haft mer tid hade jag gärna skaffat mig ett gymkort för att variera min träning mer med olika pass - både roliga och funktionella. Eller springa längre än vad jag brukar och avsluta med lite övningar och lång stretch.

4. Bästa träningsredskapet?

Ett par bra skor.

5. Vad är du tacksam för just nu?
Att vi har varit väldigt friska i höst (inte en vabb-dag på hela hösten "peppar-peppar"). Tacksam för min familj. Både min lilla och min stora. Livet kan snabbt vända och försöker leva varje dag!
 

2 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Mmm, för frallorna! Kör just nu all in och äter bröd som aldrig förr...

Har du anmält dig till Örtskolan? Jag har gjort det och hoppas komma i tid. Har bokat in samtal kl 4... Har bett att föräldrarna ska komma tidigare, men de var inte säkra att det gick. Ska fatta mig kort.
Men om du ska gå så håll plats och ha mobilen nära. Har du koll på parkeringar i närheten av lokalen? Haha, nu förutsätter jag att du ska gå. ;-)

Kram kram

Charlotta Ljungblad sa...

Haha, såg bilden på O på instagram, han är ju för söt med sina kåpor. Hoppas ni får en fin helg! KRAM!