Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 9 augusti 2015

Somrig Potatissallad

Vi äter faktiskt inte så mycket potatis. Tror det är mycket av lathet eller så lagar vi inte mat som passar med vanlig kokt potatis. Men jag gillar potatis och till vissa rätter ska det absolut vara potatis tycker jag.
 
Har man kokt kall potatis över så är det perfekt att göra potatissallad av resterna, särskilt av färskpotatis. Jag gjorde en väldig god potatissallad med massa gott i när vi var i stugan under semestern. Väldigt bra att förbereda och blir bara godare av att stå en stund i kylen. Fungerar även lite ljummen.  
 
 
 
Somrig potatissallad
1 kg färskpotatis
1 burk kronärtskockshjärtan, ca 500g
1 röd lök
8 st soltorkade tomater
75 g sugar snaps
 
Dressing:
2 msk gula senapsfrön
2 msk söt grovkornig senap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl grädde
1 tsk honung
salt och peppar
  • Skrubba potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Ånga den torr och låt den svalna/kallna. Dela stora potatisar i bitar.
  • Klyfta kronärtskockshjärtan. Skala och skär löken i tunna klyftor. Strimla tomaterna.
  • Ansa och koka suger snapsen i saltat vatten i en minut.
  • Blanda potatis, kronärtskockshjärtam, lök, sugar snaps och soltorkade tomater i en skål.
  • Dressing: Mortla senapsfröna. Blanda med senap, vinäger, grädde och honung. Smala av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen och blanda runt.
 

söndag 2 augusti 2015

Jordgubbsmuffins

Den svenska jordgubbssäsongen går mot sitt slut och jag passade på att göra lite muffins med jordgubbar i veckan som jag bjöd mina kollegor på. Hade lite kardemumma i som är gott till det mesta. Muffins gör jag alltid i min muffinsform vilket gör att muffinsen håller formen och inte flyter ut, vilket de har en tendens att göra om man har sämre formar.
 
 
 

Jordgubbsmuffins med Kardemumma
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1/2 dl mjölk
250 g jordgubbar
    
  • Sätt ugnen på 200 grader. Ställ 12 st pappersformar i en  ugnsfast muffinsform.
  • Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda bakpulver, vaniljsocker , kardemumma och vetemjöl, och sikta ner det i smeten.
  • Tillsätt mjölk och blanda till en smet. Fördela smeten i muffinsformarna.
  • Rensa och dela jordgubbarna i bitar. Fördela i formarna och tryck till. Grädda i mitten av ugnen, ca 18 minuter.
 
 
I morgon börjar vardagen på allvar igen. Jag har redan hunnit jobba två veckor. Johan har jobbat en och den sista veckan har Oliver varit hos farmor och farfar. I morgon är det dags för dagis och alla vardagsrutiner.
 
Helgen och sommarlovet avslutade vi med en kanottur på Delsjöarna med vänner. Vi paddlade och fikade. Tyvärr var inte vädret riktigt med oss. Vi hade inte förväntat oss så höga temperaturer men hade helt klart hoppats på mer sol än regn. Borde packat ner regnjackan i stället för bikinin.... Lite kallt men det var en trevlig eftermiddag.